В сім'ї новій

  • У Рівному майстри створили шедевр – повністю вишитий «Кобзар»

    Майстрині з міста Рівного Олена Медведєва і Ганна Тимошок вишили «Кобзар» Тараса Шевченка. Вони взяли за основу перше його видання 1840 року.Про це йдеться на сторінці «Этнохаты» у Facebook.

    11.11.2015
  • У музеї Тараса Шевченка оселяться улюблені жінки поета.

    У Музеї Тараса Шевченка В Києві будуть проводити театралізовані екскурсії за участю акторів, музикантів і танцюристів. Зараз відвідувачам пропонують дві незвичайні екскурсії: «Оживаючі малюнки» та «Музи Тараса Шевченка». В рамках програми «Оживаючі малюнки» про картинах видатного поета і художника розкажуть люди, одягнені в стилі персонажів його робіт. А нічна екскурсія «Музи Тараса Шевченка» у театральній формі розповість про жінок, які надихали його, серед яких: Оксана Коваленко, княжна Варвара Рєпніна, Ганна Закревська, княгиня Кейкуатова, Катерина Піунова і Марія Максимович.

    11.11.2015
  • До Львова на конференцію кобзарів-бандуристів приїде праправнук Тараса Шевченка

    9-10 листопада у Львові відбудеться Міжнародна науково-практична конференція «Кобзарство ХХ століття: його творці і хранителі», присвячена пам'яті кобзарів-бандуристів ХХ століття. Учасниками конференції є науковці-дослідники з багатьох міст України.

    06.11.2015
  • У Ризі відкрили пам’ятник Шевченку

    У п’ятницю, 6 листопада, в парку Кронвальда у Ризі, неподалік від Посольства України в Латвії, відкрили пам’ятник видатному українському поетові Тарасу Шевченку, передає “Радіо Свобода“. У церемонії відкриття пам’ятника взяли участь прем’єр-міністри України та Латвії Арсеній Яценюк і Лаймдота Страуюма.

    06.11.2015
  • Презентація факсимільних видань Тараса Шевченка.

    До Дня української писемності і мови у літературній вітальні наукової бібліотеки УАБС відбулася презентація факсимільних видань Т. Шевченка і зустріч із заступником директора інституту літератури ім.Т.Шевченка НАН України С. А. Гальченко, який презентував факсимільні видання рукописів Тараса Шевченка "Альбом малюнків 1841-1843 років" і "Альбом малюнків 1845 року".

    03.11.2015
  • У Львові презентували унікальну виставку для людей з вадами зору.

    Вчора, 1 листопада у Львові в Палаці мистецтв представили виставку "Торкаючись, бачу: великі українці". Люди з вадами зору можуть ознайомитися з експонатами на дотик, повідомив кореспондент УНН. В експозиції 12 скульптурних зображень-бюстів: Андрія Шептицького, Тараса Шевченка, Лесі Українки, Івана Франка, Григорія Сковороди, Миколи Амосова, Володимира Івасюка, Георгія Гонгадзе та Сергія Нигояна.

    02.11.2015
  • На Сумщині 97 років тому було відкрито перший в Україні полнофигурный пам'ятник Тарасу Шевченку.

    В жовтні 1918 року, 97 років тому, в місті Ромни (раніше — Полтавська, Сумська область) було відкрито перший в Україні полнофигурный пам'ятник відомому поетові і художнику Тарасові Шевченку. Він прикрашає місто і по сей день. Про це повідомив Український інститут національної пам'яті.

    29.10.2015
  • Торонто феєрично відзначило свято української культури. В Торонто відбулося свято української культури. Про це повідомляється на сайті генерального консульства України в Канаді. Захід відбувся в суботу, 24 жовтня, в концертному залі "Мессі Холл". У концерті, на якому зібралося 2700 глядачів, взяла участь українська співачка Руслана та учасники української капели бандуристів імена Тараса Шевченка. 27.10.2015
  • Канадський ансамбль Грифон Тріо виконує в Київському будинку актора з величезним успіхом. 26-й Міжнародний фестиваль "Київ мюзік Фест" завершився. Її події, які заслуговують на увагу, відносяться виконанні канадського ансамблю Грифон Тріо. Її модельний ряд включає 26-й Міжнародний фестиваль "Київ мюзік Фест" завершився. Її події, які заслуговують на увагу, відносяться виконанні канадського ансамблю Грифон Тріо. Її модельний ряд включає 26-й Міжнародний фестиваль "Київ мюзік Фест" завершився. 26.10.2015
  • Виставка абстрактного живопису відкриється в музеї Шевченка. Виставка абстрактного живопису відкриється в музеї Шевченка. У Національному музеї Тараса Шевченка 31 жовтня відкриється виставка творів одного з найвідоміших художників України, куратора, теоретика і дослідника мистецтва Олександра Клименка «Воля до свободи духу і свято буття». 26.10.2015
  • Глава держави заохотив талантовиту одеську молодь Президент України Петро Порошенко призначив стипендії переможцям V Міжнародного літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка — терміном на один календарний рік (Указ №602/2015 датований 23-го жовтня). 25.10.2015
  • Шкільні канікули з користю. Відпочинок з історичним ухилом.

    Канікули — це передчуття нових вражень, розваг і подорожей. Якщо у своєму місті всі парки исхожены, а музеї вивчені, пора вирушати в дорогу, наприклад, по стежках Хмельницького, місцями Шевченка або маршрутами Гоголя. Для багатьох школярів найяскравішим спогадом про уроки літератури залишиться, звичайно ж, творчість Миколи Васильовича Гоголя. Так що Полтавська область, як зараз кажуть, must see.

    24.10.2015
  • Для київських школярів до канікул запустять "казковий трамвайчик".

    На час осінніх канікул "Київпастранс" запускає "казковий трамвайчик, а КО "Київзеленбуд" організовує екскурсії для дітей київськими парками. Про це повідомляє портал «Вгороде». “Казковий трамвайчик» буде працювати з 26 по 30 жовтня з 10:00 до 12:00.

    24.10.2015
  • В Красноармейске и в Киеве презентовали книгу о Тарасе Шевченко, выпущенную творческим объединением "Суцвiття"

    В центральной городской библиотеке им. Т.Г. Шевченко состоялась презентация книги, выпущенной Красноармейским творческим объединением «Суцвіття», «І вічне Тарасове слово». Всего несколько дней назад эту же книгу представляли в Киеве, в Союзе писателей Украины. Такое двойное событие стало возможным благодаря тому, что в коллективном сборнике, наряду с 11 красноармейскими поэтами и прозаиками, представлены авторы из 26 городов Украины и 5 стран мира.

    22.10.2015
  • В школе Запорожской области установили бюст Т.Г. Шевченко, который нашли и подарили общественники

    21 октября в холле Бердянской ООШ №3 состоялось торжественное открытие бюста великого украинского поэта и художника Тараса Григорьевича Шевченко. Такой подарок школе сделало общественное формирование "Громадська варта - Самооборона" Бердянска

    21.10.2015
  • Чинний ректор КНУ ім. Т. Шевченка переміг на перших в історії виборах ректора вишу.

    Чинний ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Леонід Губерський обраний на цю посаду на перших в історії виборах ректора вишу, які відбулися 19 жовтня.

    20.10.2015
  • В Аргентині відсвяткували день України.

    У найбільшому парку аргентинської столиці "Трес де Фебрера" відбувся традиційний щорічний фестиваль української культури "Буенос-Айрес прославляє Україну". Тисячі аргентинців і гостей міста, а також представники дипломатичного корпусу, які відвідали свято, змогли насолодитися чудовими виступами художніх колективів, які продемонстрували все багатство і різноманітність української музичної культури.

    19.10.2015
  • Учні Гродненської міської гімназії "відправили" послання нащадкам. Закладка капсули для нащадків пройшла в місті Влодаве в Польщі. У рамках Дня європейської співпраці відбувся фінал освітньої кампанії для шкіл з прикордонних регіонів Польщі, Білорусі та України. Освітня якби була організована за програмою транскордонного співробітництва Польща–Білорусь–Україна. 19.10.2015
  • Еврейская тема в поэзии Т. Шевченко 14.10.2015
  • На якiй мовi писав Тарас Шевченко? К сожалению, ни одно прижизненное издание «Кобзаря»  простому человеку посмотреть нереально. Даже фотокопии нормальной нет, что бы можно было посмотреть на каком же, всё-таки, языке писал свои вирши нынешний «классик украинской литературы».  13.10.2015