Новини

big_jpg_203x203_crop_upscale_q85.jpg
До Львова на конференцію кобзарів-бандуристів приїде праправнук Тараса Шевченка.
9-10 листопада у Львові відбудеться Міжнародна науково-практична конференція «Кобзарство ХХ століття: його творці і хранителі», присвячена пам'яті кобзарів-бандуристів ХХ століття. Учасниками конференції є науковці-дослідники з багатьох міст України.

Про це повідомляють організатори.

Мета конференції – зберегти для історії імена видатних діячів, які жили і творили протягом ХХ століття; зафіксувати їх внесок у справу кобзарства, проаналізувати стан бандурного мистецтва, його досягнення та окреслити перспективу збереження і розвитку в умовах техногенного прогресу.

«Цікаві матеріали надійшли з Аргентини та Канади, зокрема, про онука рідного брата Симона Петлюри – Юрія Петлюру, про засновників бандурных шкіл в Аргентині та Австралії. Серед доповідачів – учасник Норильського повстання, політв'язень Юрій Грицеляк. Особливий гість конференції – праправнук Тараса Шевченка – Микола Лисенко», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що кобзарство – унікальне нематеріальний пам'ятник культурної спадщини українського народу. Кожне покоління, навіть у найдраматичніші часи, оберігало його і доповнювало своїми досягненнями. Багато діячів нашої культури – від Шевченка і досі – харчуються життєдайною силою кобзи, бандури. Відійшов в історію ХХ століття, а з ним – ціла плеяда невтомних подвижників-титанів, які працювали для збереження і примноження досягнень кобзарства.

ZIK сила інформації

До перелiку