В сім'ї новій

  • Іноземні посли складуть портрет-пазл Шевченка з уривків "Заповіту"

    16 березня у Національному музеї Тараса Шевченка відбудеться міжнародна урочиста культурно-мистецька церемонія "Нас єднає Шевченкове слово", присвячена святкуванню 202-ї річниці з дня народження видатного Кобзаря Тараса Шевченка та 170-річчю написання "Заповіту".

    17.02.2016
  • Відомий 80-річний український актор "запустив новий проект в Facebook

    10 лютого в соцмережах стартує новий проект "Читанка" – про літературу. Тепер Шевченко і Сковороду можна буде не тільки почитати, але й послухати, включивши стильно записане відео на Youtube або Facebook.

    09.02.2016
  • Оновлення в розділі "Сайти про Шевченка"

    В розділі "Сайти про Шевченка" відбулося оновлення контенту.

    08.02.2016
  • Родич Шевченка залишив історії унікальні світлини черкащан

    Унікальні фотолистівки із зображеннями земляків Тараса Шевченка та місць, де народився й провів дитинство поет, залишив українцям художник і фотограф Григорій Петрович Шевченко (1868 – 1941 рр.) – внучатий небіж Кобзаря, інформує Рідна Черкащина.Фотограф зафіксував для історії яскраву плеяду видатних постатей, діячів культури, селян – земляків Тараса Шевченка, яким довелося його бачити, а також мальовничі українські краєвиди.

    06.02.2016
  • Оновлення порталу "Кобзар" На сайті відбулися оновлення розділів: "Філателія", "Нумізматика", "NETART". 05.02.2016
  • 2 ЛЮТОГО В ХУДОЖНЬО-КОНЦЕРТНОМУ ЦЕНТРІ ІМ. И. КОЗЛОВСЬКОГО - КОНЦЕРТ «І НА ОНОВЛЕНІЙ ЗЕМЛІ...»

    2 ЛЮТОГО В ХУДОЖНЬО-КОНЦЕРТНОМУ ЦЕНТРІ ІМ. И. КОЗЛОВСЬКОГО - КОНЦЕРТ «І НА ОНОВЛЕНІЙ ЗЕМЛІ...» Часто буває, що разом з артистами співає весь зал? А в Художньо-концертному центрі ім.І.Козловського – камерному залі Національної оперети, де відбудеться концерт «І НА ОНОВЛЕНІЙ ЗЕМЛІ...» за творами Тараса Шевченка у музично-літературному проекті н. а. України Олександра Кравченко, таке буває майже кожен місяць.

    28.01.2016
  • Філателіст із Тернопільщини здобув срібло на виставці у Сингапурі

    Каталог “Тарас Шевченко у філателії” на 200 сторінок із сотнями марок та майже тисячею конвертів і листівок на “шевченківську” тематику представив на міжнародній філателістичній виставці мешканець Бережан Олександр Караневич. Цій роботі присудили друге місце.

    27.01.2016
  • В рамках програми "Українська книга" вийшло шість видань шрифтом Брайля.

    В рамках програми "Українська книга" вийшло шість видань шрифтом Брайля. На початку року фонди спеціалізованих бібліотек для людей з ослабленим зором поповнилися шістьма виданнями, що вийшли за підтримки Держкомтелерадіо в рамках бюджетної програми "Українська книга".

    21.01.2016
  • «Тарасова стежка» отримала туристичний QR-код в рамках проекту «Символи Запоріжжя» ®

    13 січня на території Національного заповідника «Хортиця» громадська організація «Запорізький вектор» встановила 12-й туристичний QR-код біля пам'ятки «Тарасова Стежка». - «Тарасова стежка» - це не просто черговий туристичний об'єкт, який символізує одну з найяскравіших сторінок історії острова, яка пов'язана з перебуванням в Запоріжжі Тараса Шевченка, - розповів Олександр Коваленко, керівник проекту «Символи Запоріжжя».

    14.01.2016
  • Колекції Шевченкіани у Волинському краєзнавчому музеї поповнив «Кобзар» для українських воїнів

    Книжечка кишенькового формату віддрукована Інститутом літератури імені Тараса Шевченка НАН України, Малої академії наук України, Всеукраїнською асоціацією музеїв при підтримці парафіян Церкви святого апостола Андрія Первозванного (Блумінгдейл, штат Іллінойс, США) у київському видавництві «Інформаційні системи» в 2015 році тиражем 1000 примірників.

    06.01.2016
  • Оновлення на сайті

    На сайті відбулися оновлення. В розділі "Кобзар" опубліковані "Листи Шевченка", написані у період з 1847 по 1861 рік. В розділі "Пам'ятники" розміщені нові фотографії з місць їх  встановлення.

    21.12.2015
  • Місто Онтаріо визнає двохсотріччя тараса Шевченка

    TIMMINS, Ontario – The Ontario town of Timmins this year recognized its Ukrainian pioneers, as well as the bard of Ukraine with the rededication of Kobzar Park and the unveiling of a new statue to Taras Shevchenko.

    18.12.2015
  • Відбувся дитячий літературно-музичний конкурс «А хтось же вас народжував, слова ...»

    15 грудня 2015 року український науково-педагогічна спілка «Берегиня» за підтримки Посольства України в Республіці Білорусь, Консульства України в Бресті організували дитячий літературно-музичний конкурс «А хтось же вас народжував, слова ...».

    17.12.2015
  • "Чорнобильська молитва" Алексієвич вийде українською в перекладі Забужко.

    Роман нобелівського лауреата Світлани Алексієвич "Чорнобильська молитва: хроніки майбутнього" вийде в перекладі Оксани Забужко. Про це повідомляє видавництво "Комора".


    14.12.2015
  • 1,300 нащадкiв великого кобзаря України живуть по всьому світу.

    Three years ago Taras Shevchenko’s great-great-grandson Mykola Lysenko presented the first edition of his book The Roots of the Shevchenko Clan. Recently its reprint was brought out by Apriori Publishers. It includes a family tree and reminiscences about the Kobzar.

    07.12.2015
  • В музеї історії Дніпродзержинська виставку «Від земного до небесного» відкривали альпіністи.

    Сьогодні в музеї історії Дніпродзержинська відкрилася виставка «Від земного до небесного» (сходження на пік Шевченка), яка працюватиме до 25 грудня.На виставці представлені особисті фотографії і особисті речі альпіністів, які піднімалися на пік Шевченка (з фондів Національного музею Тараса Шевченка).

    07.12.2015
  • «Заповіту» Шевченко 170 рокiв

    Духовні заповіді прийдешнім поколінням відомий всьому світу Кобзар дав у своїй багатогранній творчості - віршах, прозових творах, живописних полотнах, щоденникових записах. І самий знаковий у цьому сенсі його знаменитий вірш "Заповіт". Цієї поезії нині виповнюється 170 років.

    23.11.2015
  • Стали відомі претенденти на Шевченківську премію 2016 року

    Автори 60 творчих робіт можуть стати лауреатами Національної премії України імені Тараса Шевченка. Саме стільки заявок прийняв відповідний комітет до участі у першому конкурсному турі. Імена кандидатів офіційно оголосять після підписання відповідного указу президентом.

    13.11.2015
  • «Кобзар» пішов з молотка за 11 мільйонів рублів

    Аукціонний дім «Літфонд» провів аукціон, який представляє приватне зібрання рідкісних російських книг XVII — початку XX століття. Колекція, яка була виставлена на продаж – унікальна. Як визнають експерти, окремі екземпляри представляють історичну, музейну рідкість.

    13.11.2015
  • Зібрання рідкісних російських книг буде представлено на аукціоні «Літфонду»

    12 листопада у Фарфоровому залі ресторану «Турандот» аукціонний дім «Літфонд» проведе унікальний аукціон, який представляє приватне зібрання рідкісних російських книг XVII-початку XX ст. ст. Частина виручених коштів буде перерахована в Фонд святителя Василія Великого на освітні програми. На торги буде виставлено більше трьохсот лотів. Їхня оцінна вартість в цілому становить понад 30 мільйонів рублів.

    12.11.2015