Шевченкознавці

1789-1877

Російська перекладачка, мати І.В.Киреєвського, П.В.Киреєвського і В.О.Єлагіна, племінниця і подруга В.А.Жуковського; господиня літературно-філософського салону.

Протягом тридцяти років (20–30) в салоні Єлагіної побувало кілька поколінь літераторів і вчених різних світоглядних переконань і художніх інтересів (В.Одоєвський, М.Максимович, О.Соболевський, О.Пушкін, П.Вяземський, А.Міцкевич, М.Лермонтов, М.Герцен, М.Гоголь, І.Тургенєв та інші). З багатьма з них Єлагіна підтримувала дружні контакти. Листувалася з громадсько-культурними діячами, письменниками і вченими, була причетна до діяльності синів, залишила величезний архів. 

Шевченко познайомився з Єлагіною 25 березня 1858 у Москві на обіді, влаштованому М.Максимовичем на честь українського поета. У Шевченковому запису в щоденнику 25 березня 1858 Єлагіна не згадується; сама ж Єлагіна залишила цікавий опис цього обіду в листі до сина В.О.Єлагіна: “...У вівторок Максимович приходить і стає на коліна, щоб я приїхала до нього обідати: це буде свято для всього мого життя, у мене буде Шевченко. — Незважаючи на кольки у серці, я поїхала: і приємно було бачити їхній малоросійський зв’язок. Шевченко простий, добродушний, розумний дядько, він знову прийнятий як художник в Академію, і Марія Миколаївна дуже до нього милостива.”

Далі Єлагіна, розповідаючи про присутніх на обіді М.С.Щепкіна, Г.Галагана, М.Погодіна, С.Шевирьова та інших, писала: “Після обіду Шевченко, господиня Марія Василівна Максимович й Галаган почали співати малоросійські пісні й дуже мило, Максимович сказав спіч віршами, зовсім був у захваті...” 

Цей вірш Максимовича, що починався словами: “Ой як туже за тобою” (“Тужила Вкраїна...”) див у книзі "Труды и дни Кобзаря" Жура П. (Ленінград, 1996). Лист Єлагіної опубліковано в “Записках Отдела рукописей” Всесоюзной библиотеки им. В.И.Ленина. (Випуск №5 — Москва, 1939)

Борис Деркач www.shevchcycl.kiev.ua

До перелiку