Президент України

Указ Президента України

Про вшанування пам'яті Тараса Григоровича Шевченка

З метою вшанування на межі тисячоліть пам'яті видатного сина Українського народу Тараса Григоровича Шевченка та з нагоди 160-річчя першого видання "Кобзаря" постановляю:

1. Кабінету Міністрів України, раді міністрів Автономної республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям активізувати роботу щодо популяризації творчої спадщини Тараса Шевченка, утвердження в Україні його духовних заповідей як важливого чинника консолідації суспільства.

2. Заснувати, починаючи з 2001 року, 10 щорічних стипендій імені Тараса Шевченка, які призначає Президент України учням середніх загальноосвітніх навчальних закладів за особливі успіхи у вивченні української мови та літератури.

Установити, що розмір зазначених стипендій визначається Кабінетом Міністрів України.

3. Кабінету Міністрів України:

розробити та подати у місячний строк проект Положення про порядок призначення стипендій імені Тараса Шевченка учням середніх загальноосвітніх навчальних закладів;

передбачати, починаючи з 2001 року, у проектах Державного бюджету України кошти на виплату стипендій, зазначених у статті 2 цього Указу.

4. Кабінету Міністрів України протягом 2000 - 2001 років вирішити питання щодо фінансування видання перших шести томів академічного зібрання творів Т. Г. Шевченка у 12-ти томах та підготовки до друку 1-го і 2-го томів Шевченківської енциклопедії в 4-х томах.

5. Міністерству освіти і науки України, раді міністрів Автономної республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям сприяти проведенню 25 грудня 2000 року в закладах освіти Шевченківських уроків, читань, організації книжкових та художніх виставок, присвячених 155-річчю написання "Заповіту".

6. Міністерству культури і мистецтв України, Державному комітету України у справах релігій, Національній академії наук України провести в першому кварталі 2001 року на базі Державного музею Т. Г. Шевченка в м. Києві науково-практичну конференцію "Святе письмо у творчості Тараса Шевченка".

7. Державному комітету інформаційної політики, телебачення і радіомовлення України, Київській міській державній адміністрації протягом 2000 - 2001 років підготувати та видати ілюстрований альбом "Державний музей Т. Г. Шевченка в м. Києві".

8. Міністерству культури і мистецтв України, Київській міській державній адміністрації організувати у березні 2001 року виставку "Святий Київ наш великий" (Київ у малюнках Тараса Шевченка та інших художників) і вирішити питання щодо видання однойменного ілюстрованого альбому.

9. Міністерству освіти і науки України, Національній академії наук України забезпечити організацію і проведення у першому півріччі 2001 року на базі Черкаського державного університету імені Богдана Хмельницького 34-ї наукової Шевченківської конференції.

10. Міністерству культури і мистецтв України, Черкаській обласній державній адміністрації протягом 2001 року вирішити в установленому порядку питання щодо створення в місті Каневі на базі міського будинку культури Шевченківського культурного центру.

11. Державному комітету інформаційної політики, телебачення і радіомовлення України забезпечити широке висвітлення заходів, присвячених вшануванню пам'яті Тараса Григоровича Шевченка.

Президент України Л. КУЧМА

м. Київ

1 серпня 2000 року

N 940/2000

До перелiку