Президент України

Указ Президента України

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ
Про відзначення 190-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка

З метою вшанування пам'яті великого сина України, видатного поета-гуманіста Тараса Григоровича Шевченка та з нагоди 190-річчя від дня його народження  постановляю:

1. Кабінету Міністрів України:

а) затвердити у двомісячний строк план заходів щодо відзначення 190-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка, передбачивши, зокрема:

  • проведення у 2004 році щорічного Шевченківського літературно-мистецького свята "В сім'ї вольній, новій" у м. Києві;
  • видання протягом 2003-2004 років 3-11-го томів академічного зібрання творів Т.Г. Шевченка у 12-ти томах та підготовку до друку 3-го тому Шевченківської енциклопедії в 4-х томах;
  • підготовку програми видання творів Т.Г. Шевченка іноземними мовами;
  • проведення ремонтно-реставраційних робіт приміщень Національного музею Тараса Шевченка, його філіалів у м. Києві, будинку лікаря Козачковського, де був написаний "Заповіт", у Національному історико-етнографічному заповіднику "Переяслав";
  • завершення капітального ремонту Шевченківського національного заповідника у м. Каневі;
  • здійснення додаткових заходів із дальшого розвитку Державного історико-культурного заповідника "Батьківщина Тараса Шевченка", зокрема проведення ремонтно-реставраційних робіт на його об'єктах, забезпечення сучасними технічними засобами та автотранспортом;
  • завершення капітального ремонту будинків культури в селах Шевченковому і Моринцях, школи мистецтв і народних ремесел у с. Шевченковому, облаштування меморіального парку у с. Моринці;
  • карбування ювілейної монети, випуск в обіг поштової марки і конверта, присвячених 190-річчю від дня народження Т.Г. Шевченка, здійснення спецпогашення поштової марки;

б) вирішити питання щодо фінансування зазначених заходів.

2. Кабінету Міністрів України, Київській міській державній адміністрації вирішити питання щодо початку у 2004 році спорудження в м. Києві будівлі для зберігання рукописів класиків української літератури.

3. Міністерству освіти і науки України, Міністерству культури і мистецтв України разом із Національною академією наук України провести у березні 2004 року міжнародну наукову конференцію, присвячену 190-річчю від дня народження Т.Г. Шевченка.

4. Київській міській державній адміністрації провести у столиці України благоустрій місць, пов'язаних із перебуванням Т.Г. Шевченка, а також об'єктів, вулиць, площ, яким присвоєно його ім'я.

5. Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям забезпечити благоустрій об'єктів, пов'язаних з ім'ям Т.Г. Шевченка, оновлення відповідних експозицій у музеях, сприяти проведенню урочистих вечорів, Шевченківських уроків, науково-практичних конференцій, "круглих столів", семінарів, організації книжкових та художніх виставок тощо.

6. Міністерству закордонних справ України забезпечити проведення закордонними дипломатичними установами України заходів, присвячених 190-річчю від дня народження Т.Г. Шевченка, зокрема за участю представників української громадськості за кордоном. 

7. Державному комітету телебачення і радіомовлення України забезпечити широке висвітлення заходів, присвячених відзначенню 190-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка.

Президент України Л.КУЧМА
м. Київ, 7 квітня 2003 року
N 307/2003

До перелiку