Президент України

Указ Президента України

УКАЗ

ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ

 

Питання Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка

Із змінами і доповненнями, внесеними

 Указом Президента України

 від 27 травня 2003 року N 442/2003

З метою вдосконалення порядку присудження Національної премії України імені Тараса Шевченка постановляю: 

1. Затвердити Положення про Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка (додається). 

2. Затвердити Положення про Національну премію України імені Тараса Шевченка (додається). 


3. Затвердити персональний склад Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка (додається). 


4. Визнати такими, що втратили чинність: 

статтю 3 Указу Президента України від 29 листопада 1996 року N 1146 "Питання Комітету із Державних премій України імені Тараса Шевченка"; 

статті 3 - 5 Указу Президента України від 27 вересня 1999 року N 1228 "Про Національну премію України імені Тараса Шевченка"; 

Указ Президента України від 22 червня 2000 року N 808 "Про внесення змін до Указу Президента України від 27 вересня 1999 року N 1228". 

5. Кабінету Міністрів України привести свої рішення у відповідність із цим Указом. 

Президент України

Л. КУЧМА

м. Київ 

10 жовтня 2001 року

N 950/2001

ЗАТВЕРДЖЕНО 

Указом Президента України

від 10 жовтня 2001 року N 950/2001

ПОЛОЖЕННЯ

про Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка

1. Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка (далі - Комітет) є спеціальним органом, що підпорядковується Президентові України і утворений для попереднього розгляду питань щодо кандидатур на присудження Національної премії України імені Тараса Шевченка (далі - Національна премія). 

Присудження Національної премії провадиться Указом Президента України. 

2. Комітет у своїй діяльності керується Конституцією і законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України та цим Положенням. 

3. Комітет для здійснення покладених на нього функцій: 

постійно відстежує літературні і мистецькі процеси в Україні, аналізує їх, визначає найяскравіші, найвидатніші духовні надбання; 

приймає твори і роботи, представлені на здобуття Національної премії, стежить за додержанням установленого порядку їх висунення; 

проводить розгляд, обговорення, оцінку творів і робіт, представлених на здобуття Національної премії, та приймає шляхом таємного голосування рішення щодо кандидатур на присудження Національної премії; 

розробляє пропозиції щодо зразка Диплома та Почесного знака лауреата Національної премії, вносить відповідні пропозиції Комісії державних нагород та геральдики; 

організовує вручення Дипломів, Почесних знаків лауреатам Національної премії в урочистій обстановці; 

виплачує лауреатам Національної премії її грошову частину. 

4. Комітет має право: 

утворювати із членів Комітету творчі секції та експертні комісії в галузі літератури, культури і мистецтва; 

залучати до рецензування творів і робіт, представлених на здобуття Національної премії, фахівців у галузі літератури, культури і мистецтва, оплата праці яких здійснюється відповідно до законодавства України; 

відряджати членів Комітету та рецензентів для ознайомлення з театральними виставами, творами образотворчого та монументального мистецтва. 

5. Комітет утворюється у складі голови Комітету, заступника голови та членів Комітету. 

Склад Комітету формується за поданням голови Комітету з числа високопрофесійних, авторитетних, відомих в Україні літераторів і митців, літературознавців і мистецтвознавців, культурологів. 

Персональний склад Комітету затверджується Указом Президента України строком на п'ять років. Протягом цього строку може проводитися часткова ротація Комітету. 

Якщо на здобуття Національної премії висунуто роботу члена Комітету, він протягом відповідного року не бере участі в роботі Комітету. 

6. Основною формою роботи Комітету є засідання, які проводить голова Комітету, а в разі його відсутності - заступник голови Комітету. 

Засідання Комітету вважається правомочним у разі присутності на ньому не менш як 2/3 його складу. 

Рішення Комітету про допущення творів і робіт до першого та другого турів конкурсу приймається простою більшістю голосів, а рішення щодо кандидатур на присудження Національної премії - не менш як 3/4 голосів присутніх на засіданні членів Комітету. 

7. При Комітеті утворюється постійно діючий орган - Секретаріат у складі шести осіб, який очолює заступник голови Комітету. 

Структуру Секретаріату затверджує голова Комітету. 

Штатний розпис, кошторис видатків на утримання Секретаріату затверджує голова Комітету за погодженням з Міністерством фінансів України. 

8. Комітет здійснює в установленому порядку редакційно-видавничу діяльність. 

9. Комітет є юридичною особою, має самостійний баланс, печатку із зображенням Державного Герба України та своїм найменуванням. 

Глава Адміністрації

Президента України

 

В. ЛИТВИН

ЗАТВЕРДЖЕНО 

Указом Президента України 

від 10 жовтня 2001 року N 950/2001

ПОЛОЖЕННЯ 

про Національну премію України імені Тараса Шевченка

1. Національна премія України імені Тараса Шевченка (далі - Національна премія) є найвищою в Україні премією в галузі культури, літератури і мистецтва, публіцистики і журналістики, найбільш престижною творчою відзнакою за вагомий внесок в українську культуру. 

2. Національною премією відзначаються найвидатніші твори літератури і мистецтва, публіцистики і журналістики, які є вершинним духовним надбанням українського народу, утверджують Шевченківські гуманістичні ідеали, збагачують історичну пам'ять народу, його національну свідомість та самобутність і стали видатною подією в літературному та мистецькому житті України. 

3. Щорічно встановлюються п'ять Національних премій в галузі художньої, документальної і науково-критичної літератури, музики, образотворчого мистецтва, театру та кінематографії. 

4. На здобуття Національної премії представляються нові оригінальні твори і роботи, опубліковані (оприлюднені) у завершеному вигляді протягом останніх п'яти років, але не пізніш як за півроку до їх висунення на здобуття Національної премії. 

5. Твори та роботи на здобуття Національної премії представляють Міністерство культури і мистецтв України, Національна академія наук України, Академія мистецтв України, творчі спілки, літературно-мистецькі об'єднання, товариства та фонди, а також члени Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка (далі - Комітет). 

Представлення на здобуття Національної премії погоджується з автором чи колективом авторів. 

6. Розгляд, обговорення та оцінка творів і робіт, представлених на здобуття Національної премії, проводяться Комітетом у три конкурсні тури: 

перший тур - попередній відбір творів і робіт та допущення їх до другого туру конкурсу шляхом обговорення та відкритого голосування; 

другий тур - допущення творів і робіт до третього туру конкурсу шляхом таємного голосування; публікація в газетах "Президентський вісник" та "Урядовий кур'єр" списку авторів і робіт, допущених до третього туру; аналіз матеріалів преси, відгуків та пропозицій, підготовка в разі необхідності експертних висновків; 

третій тур - підсумкове обговорення творів і робіт, прийняття шляхом таємного голосування рішення щодо кандидатур на присудження Національної премії і внесення на розгляд Президентові України відповідних пропозицій. 

7. Повторно, але не більше двох разів, можуть висуватися на здобуття Національної премії твори і роботи, які в конкурсному відборі дійшли до третього туру. 

8. Твори і роботи на здобуття Національної премії наступного року приймаються Комітетом з 1 серпня до 1 листопада поточного року. 

9. Колектив авторів твору, висунутий на здобуття Національної премії, не може становити більше трьох осіб, колектив виконавців - більше п'яти учасників. 

Не допускається включення до колективу претендентів осіб, які виконували адміністративні, організаторські чи консультативні функції. 

10. Національною премією можуть бути нагороджені громадяни України, іноземці та особи без громадянства. 

11. Національна премія присуджується авторові чи виконавцеві один раз за життя. 

12. Особам, удостоєним Національної премії, присвоюється звання лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка і вручаються Диплом та Почесний знак лауреата. 

13. Указ Президента України про присудження Національної премії публікується до 9 березня в газетах "Президентський вісник" та "Урядовий кур'єр", оприлюднюється по радіо і телебаченню. 

14. Дипломи і Почесні знаки лауреатам Національної премії вручає Президент України 9 березня під час урочистого відзначення дня народження Тараса Шевченка в Національній опері України. 

15. Лауреатам Національної премії Комітетом виплачується грошова частина премії. 

Розмір Національної премії визначається кожного року Указом Президента України. 

16. У разі відзначення Національною премією колективу авторів твору всім лауреатам видаються Дипломи і Почесні знаки, а грошова частина премії ділиться між ними порівну. 

Глава Адміністрації

Президента України 

 

В. ЛИТВИН 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Указом Президента України

від 10 жовтня 2001 року N 950/2001 

СКЛАД

Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка 

ДЗЮБА Іван Михайлович 

- літературознавець, голова Комітету 

СТАДНИЧЕНКО Володимир Якович 

- публіцист, заступник голови Комітету 

АНДРІЄВСЬКИЙ Леонід Іванович

- мистецтвознавць, народний художник України

БАЗИЛЕВСЬКИЙ Володимир Олександрович 

- письменник 

БІЙМА Олег Іванович 

- кінорежисер 

БРЮХОВЕЦЬКА Лариса Іванівна 

- кінознавець 

ВІНГРАНОВСЬКИЙ Микола Степанович 

- письменник 

ВОЗНЯК Тарас Степанович 

- філософ, культуролог 

ГАМКАЛО Іван Дмитрович 

- диригент, музикознавець 

ГУЦАЛ Віктор Омелянович 

- диригент 

ДРАЧ Іван Федорович 

- письменник 

ЖУЛИНСЬКИЙ Микола Григорович 

- літературознавець 

ЗАГРЕБЕЛЬНИЙ Павло Архипович 

- письменник 

КОРНІЄНКО Неллі Михайлівна 

- театрознавець 

НАЛИВАЙКО Дмитро Сергійович 

- літературознавець 

ПЕТРОВА Ольга Миколаївна 

- мистецтвознавець 

ПОПОВИЧ Мирослав Володимирович 

- філософ, культуролог 

РЄЗНІКОВИЧ Михайло Ієрухимович 

- театральний режисер 

СТАНКОВИЧ Євген Федорович 

- композитор 

СТУПКА Богдан Сильвестрович 

- актор 

ФЕДОРУК Олександр Касянович 

- мистецтвознавець 

ЧЕБИКІН Андрій Володимирович 

- художник. 

(склад із змінами, внесеними згідно з Указом 

Президента України від 27.05.2003 р. N 442/2003)

Глава Адміністрації

Президента України

 

В. ЛИТВИН

До перелiку