Новини

1166.jpg

З нагоди 192-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка у Москві відбувся V Конкурс серед школярів та студентів Російської Федерації на краще декламування його поетичних творів.

У Культурному центрі України в Москві завершився V Конкурс серед школярів та студентів на краще декламування поетичних творів Тараса Шевченка.

На урочистому відкритті конкурсу з промовою про значення Шевченка у вихованні наступних поколінь українців виступив генеральний директор Центру, доктор історичних наук, член-кореспондент АПН України Володимир Мельниченко.

Учні Української недільної школи при Центрі, до проведення основної частини конкурсу, під керівництвом викладачів історії України та українознавства Людмили Мельник і музики Олени Кухти підготували спеціальну музичну програму, в основу якої лягли пісні за творами Тараса Шевченка. Крім того, діти самі були ведучими конкурсу.

Згідно з Положенням про конкурс, щороку переможці визначаються в трьох вікових категоріях: 1-а – діти дошкільного віку, учні недільних шкіл, учні 1-4 класів загальноосвітніх шкіл; 2-а – учні 5-9 касів загальноосвітніх шкіл; 3-я – учні 10-11 класів загальноосвітніх шкіл, студенти коледжів, училищ і вищих навчальних закладів, слухачі курсів української мови.

Журі фінального конкурсу склали викладачі Московского державного університету ім. М. Ломоносова, Московського державного лінгвістичного університету, Московського лінгвістичного ліцею № 1555, працівники Культурного центру України в Москві. Очолила журі викладач Української недільної школи при Центрі, заслужена артистка України Олена Кухта.

Кількісне зростання цьогорічного конкурсу – близько 50 конкурсантів – відповідало географії учасників, які, крім Москви і Московської області, приїхали з Петрозаводська, Твері, Томська, Нижнєкамська, Санкт-Петербургу та інших міст РФ.

Переможцями V Конкурсу стали:
у першій віковій категорії – Добриня Ситніков з Твері;
у другій – Максим Бондарук з Москви;
у третій – Сергій Мельничук з Москви.

Всім учасникам було вручено книгу Володимира Мельниченка “Тарас Шевченко і Михайло Грушевський на Старому Арбаті” (2006), яка розповідає про життя і творчість двох видатних українців під час їх перебування в Москві.

Конкурс на краще декламування поетичних творів Тараса Шевченка було започатковано в березні 2002 року в рамках святкування Шевченківських днів, головним його завданням було визначено залучення молоді з усіх реґіонів Російської Федерації, переважно українського походження, до вивчення поетичної спадщини Кобзаря, поширення його ідей, які незмінно зберігають свою актуальність і нині.

До перелiку