Новини

Високоповажні гості Канева вшанували пам'ять Тараса Шевченка

19 вересня, у рамках робочої поїздки до Канева, Віце-прем’єр-міністр України-Міністр інфраструктури України Борис Колесніков, голова облдержадміністрації, Герой України Сергій Тулуб, голова обласної ради Валерій Черняк, обласне та районне керівництво вшанували пам'ять Світоча української літератури Тараса Шевченка, поклавши квіти до його відреставрованої могили на Чернечій горі.

Реставрацію пам’ятки історії, монументального мистецтва національного значення, могила поета Т.Г.Шевченка, було розпочато 7 липня 2011 року. Над проектом працював Український державний науково-дослідний та проектний інститут «УкрНДІпроектреставрація» (головний архітектор В.М.Безякін).

Будівлю музею Шевченка (споруджену 1939 року) повністю відновили, провели гідроізоляцію. З’явилось кілька нових прибудованих приміщень: ще один виставковий зал, генераторна й вентиляційна кімнати. Встановлено спеціальний ліфт для людей з обмеженими можливостями.

Проведено благоустрій території всього заповідника: нині вона повністю освітлена вночі, ведеться постійне відеоспостереження. Завершено заміну гранітних плит постаменту. Адже з часом могила просіла, розійшлися шви. Крім того потрібно було замінити близько 30 плит, пошкоджених ще 1944 року підчас визволення Канева, й тих, що вже просто розкололися. Всі роботи виконано згідно з сучасними державними будівельними нормами, але первісний вигляд збережено. Тобто все буде так, як 1939 року. Гранітні плити брали з того самого кар’єру, того самого розміру. Єдина різниця: сьогодні їх обробляють на верстаті, а не вручну, як колись. Щоб плити не просідали, в основу покладено бетон.

На могилі також замінили трав’яний покров і встановили систему штучного зрошення. По-іншому тепер звучатиме і «Заповіт»: завдяки новому обладнанню, встановленому в спеціальній апаратній, музика вмикатиметься автоматично, коли люди підійматимуться сходами до могили.

До перелiку