Новини

В Оренбурзі починається міжнародний фестиваль «Шевченківський березень»

Заходи присвячені річниці народження поета і письменника Тараса Шевченка. 9 березня о 15:00 в музеї історії Оренбурга відбудеться урочисте відкриття 40-го фестивалю «Шевченківський березень». Він присвячений 202-ої річниці з дня народження великого Кобзаря українського народу, художника і поета, класика світової літератури, який провів в солдатському засланні в Оренбуржжі і в Казахстані більше 10 років, Тараса Шевченка.

В обласному центрі заходи в рамках «Шевченківського березня» проходять з 1976 року щорічно. Вони організовуються за ініціативою вченого-шевченкознавця зі світовим ім'ям — Леоніда Большакова.

10 березня в 10:00 в Центральній міській бібліотеці імені Н.А. Некрасова відбудеться відкриття та пленарне засідання. В цьому році відбулося збільшення числа заявок і розширення «географії». 119 учасників представляють наукові центри Росії (16 регіонів нашої країни), а також 22 дослідника з 9 країн далекого і близького зарубіжжя: Німеччини, Великобританії, Польщі, Болгарії, Ізраїлю, Таджикистану, Узбекистану, Казахстану і України. Об'єктивно це означає, що увага до історії і культури Оренбурзького краю здобуває міжнародний характер. У програму пленарних засідань включені доповіді вчених з Великобританії, Ізраїлю та Казахстану; професорів і доцентів з Оренбурга і Уфи, а також виступ прямого нащадка Эверсмана, уфімського краєзнавця-дослідника С. Д. Садовникова.

12 березня о 12:00 в музеї українського подвір'я культурного комплексу «Національна село» буде представлена літературно-музична композиція, присвячена Кобзареві.

2 квітня в 12:00 у концертному залі Оренбурзької обласної філармонії завершиться «Шевченківський березень» гала-концертом українських творчих колективів міст і районів області, де компактно проживають нащадки переселенців з України, а також гостей з інших областей Російської Федерації.

Варто зауважити, що фестиваль «Шевченківський березень» проходить в Оренбурзі щорічно, незалежно від політичної ситуації на Україні.

Урал56.ru

До перелiку