Новини

FOREIGN201609260833000305199796860.jpg

У Пекіні відкрився музей-галерея Тараса Шевченка.

24 вересня в Пекіні був заснований музей-галерея Тараса Шевченка. В його стінах в цей же день відкрилася художня виставка "Нев'януча слава. Уклін Тарасові Шевченку". Експозиція об'єднала шевченківські роботи відомих китайських майстрів і більше 100 оригінальних гравюр Кобзаря з колекції Національного музею Тараса Шевченка.

Частина представлених експонатів -- каліграфія за мотивами творів українського генія, ілюстрації до "Кобзаря" і пейзажі сучасної України кисті китайських художників-раніше в цьому місяці виставлялися в пекінській галереї "Пам'ятник тисячоліття", а навесні та влітку були показані в Києві та Каневі.

Китайський Музей Шевченка розташувався на півдні столиці на базі меморіального комплексу видатного китайського художника і поета Чи Кэжаня. Діяльну участь у заснуванні музею на китайській землі прийняла Академія живопису і каліграфії Китаю, екс-президент України Віктор Ющенко, Національна академія мистецтв України, Українська національна академія мистецтв і посольство України в Китаї.

За словами нового директора музею Юй Гэньхоя /Алана Юй/, зараз в музеї готується постійна експозиція. В неї увійдуть шевченківські роботи художників і фотографів двох країн. Приміщення буде також функціонувати і як галерея, де виставляти свою творчість зможуть не тільки китайські, але і українські майстри.

Почесний директор музею і відомий китайський художник Чи Ген висловив надію, що Музей Тараса Шевченка стане зручним майданчиком для створення, вивчення та колекціонування картин, скульптур і інших творів мистецтва, пов'язаних з Кобзарем.

Посол України в КНР Олег Дьомін на церемонії відкриття музею підкреслив важливу роль музею Шевченка в культурному взаємодії двох країн, зокрема в рамках ініціативи "Пояси і шляху".

russian.people.cn

До перелiку