Новини

У Пекіні відкрилася виставка китайських художників про Україну і Тараса Шевченка.

У пекінській галереї "Пам'ятник тисячоліття" у суботу 10 вересня відкрилася виставка робіт провідних китайських художників про Україну і її видатного письменника Тараса Шевченка. Родзинкою експозиції стали давні рушники і скатертини з особистої колекції екс-президента України Віктора Ющенка.

"Нев'януча слава. Уклін Тарасові Шевченку" -- виставка картин і каліграфії більше 30 китайських майстрів зі Спілки художників КНР. Вони провели в Україні майже місяць і черпали натхнення у віршах Шевченка, шевченківських місцях і українських пейзажах.

Їх роботи за останній рік 6 разів виставлялися в Україні. "Але виставка в Пекіні -- кульмінація", -- зазначає Остап Ковальчук, проректор Національної академії образотворчих мистецтв і архітектури України. У китайській столиці картини отримали обрамлення у вигляді українських тканих рушників, і це, як вважає посол України в КНР Олег Дьомін, зробило експозицію ще більш вишуканою.


Деякі рушники були виткані ще за часів Гетьманщини /17-18 ст./, зазначають організатори.

Проект запустила кілька років тому Китайська академія живопису і каліграфії, зазначає О. Ковальчук. А організатором цього заходу виступає Китайська асоціація колекціонерів.

У Китаї з роботами Тараса Шевченка вперше познайомилися в 20-ті роки минулого століття, і з тих пір його творчість вивчали і перекладали більш як 40 китайських дослідників, сказав Ло Боцзянь, голова Союзу колекціонерів Китаю.

"Тарас Шевченко -- геній не тільки однієї нації, але і всього світу. Йому встановлено понад 1300 пам'яток, є один і в Китаї", -- зауважив Віктор Ющенко.

На церемонії відкриття також було оголошено, що в Пекіні планується відкрити Музей Тараса Шевченка. У його колекцію увійдуть найкращі роботи з виставки "Нев'януча слава", але вже зараз, як зазначає Юлія Шиленко, головний зберігач Національного музею Тараса Шевченка, в подарунок майбутньому директору музею Юй Гэньхою передані шевченківські роботи українських художників Василя Лопати і Володимира Слепченко.

Виставка триватиме до 15 вересня.

RUSSIAN.NEWS.CN

До перелiку