Новини

У Луцьку відкрили погруддя Шевченка.

На боковій стіні Волинського обласного музично-драматичного академічного театру імені Тараса Шевченка 1 жовтня в Луцьку урочисто відкрили погруддя Кобзаря.

Під ним викарбувана цитата з його послання «І мертвим, і живим і ненародженим…»: «Обніміться ж, брати мої, молю вас, благаю!». 

Ініціатором саме такого напису став скульптор та ідеолог проекту Василь Рижук. 

«Довго стояла ось ця стіна і вона мовчала. А переважно йшла мова про те, що стоїть пам’ятник Лесі Українки, а театр Тараса Шевченка. І здавалося, що можна було б це розв’язати, але поки що до мене це ніхто не зробив. Одного разу я гуляв біля театру і мені прийшла думка встановити архітектурно-скульптурну композицію», – зазначив Рижук. 

На відкриття зібралися чи не всі представники творчого складу театру, письменник Василь Слапчук та причетна до культурного середовища міста громада. 

Під час урочистостей декілька разів звучали уривки з послання Кобзаря у виконанні акторів театру, які услід обнімалися, виконуючи волю Шевченка. 

Погруддя виготовили за сприяння благодійного фонду «Рідна Волинь». Літери допомогла зробити рекламна агенція «Факторія». 

«Це саме ті слова, які потрібні були вчора Україні, позавчора, сьогодні, потрібні будуть ще довго і довго. Бо сваритися ми – чого-чого! – а завжди раді. Гетьманів у нас катма. А от обнятися, підкоритися, пошикуватися коли треба – те, що називається воля нації, до ліпшого життя, до зрозумілішого, поряднішого – не завжди виходить. А Тарас вічний у всьому, що він зробив і у цих словах», – зазначив голова обласної державної адміністрації Борис Клімчук. 

Заслужена артистка України Людмила Приходько повідомила, що у театрі в цьому році варто очікувати презентації нової вистави за поемою «Сон» Тараса Шевченка.

До перелiку