Новини

У Києві презентували Шевченківську енциклопедію в шести томах.

Інститут літератури імені Тараса Шевченка НАН України презентував Шевченківської енциклопедії в шести томах, яка містить більше 6000 статей, присвячених поету, повідомляє прес-служба Державного комітету телебачення і радіомовлення.

Енциклопедія вийшла за сприяння Держкомтелерадіо в рамках бюджетної програми «Українська книга».

У виданні представлені основні відомості про життя і творчість Тараса Шевченка, місця і події, з ним пов'язані. Робота над енциклопедією почалася в кінці 80-х років і закінчилася в минулому році виданням останнього, 6-го.

«Над енциклопедією працювали авторитетні шевченкознавці України та діаспори, — зазначив заступник керівника проекту Олександр Борони — і хоча ця енциклопедія в жодному разі не може замінити всю шевченковедческих літературу, вона є дороговказом, орієнтиром».

Заступник директора Інституту літератури Сергій Гальченко розповів, що над енциклопедією працювало близько 100 авторів. Багато з них не витримували і покидали проект, адже робота забирала багато часу і зусиль. Не всі шевченкознавці взагалі погоджувалися писати, тому що не вірили в успіх проекту.

Олександр Борони розповів, що без емоцій та власних оціночних суджень працювати може не кожен фахівець. Найбільша стаття про теми і мотиви творів Шевченка налічує кілька сторінок. А стаття про невеликому вірші «Дівча любе, чорнобриве» містить 6 різних його інтерпретацій

Одесский обозреватель

До перелiку