Новини

17014142-timoshenko-stikhami-pozdravila-ukraince.jpg
Сьогодні українці усього світу, всі, хто причетний до нашої культури та історії, відзначають одну з найважливіших для України дати - 9 березня, день народження Великого Тараса. Про це йдеться у зверненні лідера "Батьківщини" Юлії Тимошенко, передає прес-служба партії.

"З плином століть постать Кобзаря росте у своїй значимості для української ідентичності - і в минулому, і в нинішньому, і в майбутньому. Проте геній Шевченка давно вийшов за межі національного - і сьогодні його революційні поезії звучать на різних мовах світу", - йдеться у зверненні.

В той же час поет ніколи не ідеалізував українське суспільство, особливо його пануючого шару. Ось як він описував українських чиновників часів Гетьманщини.

"Раби, підніжки, грязь Москви,

Варшавське сміття - ваші пани,

Ясновельможнії гетьмани.

Чого ж ви чванитеся, ви!

Сини сердешної України!.."

"Ці рядки є точними і для нинішньої української "еліти". Проте заклик Шевченка "Борітеся – поборете!" Став головним девізом національно-визвольної боротьби українців, яка врешті-решт призвела до нашої Незалежності.

Саме цими словами Кобзаря надихалися студенти - учасники Революції на граніті. Рядки Поета стали гаслами помаранчевого Майдану і Революції Гідності. Бойовий дух і перемога наших захисників на східному фронті харчуються поезією Шевченка сьогодні. Завдяки його творам ми впевнені, що переможемо окупантів, повернемо Україну і Донбас, і Крим", - додала Тимошенко.

"Мені не раз доводилося переконуватися в тому, що ставлення до творчості й особистості Тараса Шевченка є справжнім показником ставлення до українців та України. Тому "Кобзар" Тараса Шевченка - це не просто збірка геніальних віршів. Це сакральне листа України - з потужною енергетикою, спрямованої в майбутнє", - переконана лідер "Батьківщини".

На думку Тимошенко, поезія Кобзаря - це "катехізис боротьби за свободу і гідність нашого народу".

Водночас Тимошенко підкреслила, що для неї близькими по духу є наступні рядки Шевченка:

"І на оновленій землі

Врага не буде, супостата,

А буде син і буде мати,

І будуть люди на землі".

Шануємо, пам'ять пам'ятаємо та знаємо нашого славетного Кобзаря!"

m.mignews.com.ua

До перелiку