Новини

1172.jpg

Сьогодні в Уфі, у середній школі N9, відбулося Шевченківське свято. Його організаторами виступили Республіканський національно-культурний центр українців Башкортостану "Кобзар" і адміністрація школи.

Барвистими українськими національними костюмами і світлими посмішками дітей засяяв сьогодні шкільний актовий зал. Більш ста гостей із усієї республіки - учні шкіл з викладанням української мови (їх у республіці п'ять) і недільних українських шкіл (їх у республіці чотири) - разом зі своїми педагогами та батьками, а також шанувальники творчості великого українського кобзаря Тараса Шевченка взяли участь у традиційному святі.

Лейтмотивом цього свята стали крилаті слова патріарха башкирської літератури Мустая Карима: "Коли є мова - країна рідна є". Голова Республіканського національно-культурного центра українців Башкортостану "Кобзар" Володимир Дорошенко, що відкрив це свято, підкреслив: "Присутні сьогодні в цьому залі школярі беруть активну участь у Міжнародному конкурсі знавців української мови імені Петра Яцика, фестивалі-конкурсі "Червона калина", традиційних українських обрядових святах - усе це вселяє надію, що чудесна українська мова, чарівні пісні та звичаї українського народу не загинуть".

От уже дев'ятий рік підряд на Шевченківське свято збираються учні українських шкіл республіки і студенти філії Московського державного відкритого педагогічного університету. Вони демонструють знання мови і поезії Тараса Шевченка, народних звичаїв і українського фольклору. Цікавою фольклорною програмою порадувала недільна школа "Злагода" Калінінського району Уфи. І, звичайно ж, як постійний учасник Шевченківських свят Народний хор української пісні "Кобзар" знову задав високу планку виконавської майстерності молодому поколінню. У його виконанні пролунали шедеври української фольклорної класики.

Відзначимо, що велика заслуга в справі виховання інтересу до рідної мови, культурі свого народу належить колективові дев'ятої школи Уфи, що так радо сьогодні приймала гостей. 

Наказом міністра освіти Башкортостану їй кілька років назад було надано статус базової республіканської української школи. Як відзначив директор школи Валерій Мозговий в бесіді з кореспондентом агентства "Башінформ", викладання в ній ведеться на російській, українській, башкирській і татарській мовах.

Школа є базовим методичним центром, що координує роботу українських шкіл республіки. Саме на її базі працює державна українська недільна школа імені Тараса Шевченко - перша в Росії загальноосвітня установа для дітей української національності. Її директор - Вилина Вахитова. У школі створено музей української етнографії. Гості сьогодняшнього свята з величезним інтересом розглядали його експонати: предмети декоративно-прикладного мистецтва, предмети побуту, український традиційний костюм, цікаві матеріали про життя і творчість Тараса Шевченко.

До перелiку