Новини

Шевченко.jpg

Росіяни та українці в Ростові згадають великого Кобзаря.

19 березня в донський столиці відкривається фестиваль російсько-української дружби «Шевченківська весна», який пройде вже в 11-й раз.Праздник присвячений 202-ї річниці Тараса Шевченка, який в рівній мірі належить обом культурам.

Знаменитий поет і художник, основоположник української літератури нового часу Тарас Шевченко народився у 1814 році в с. Моринці на Україні.

З 14 років був у «козачків» у поміщика П. В. Енгельгардта.

У 1833 році в Петербурзі, куди переїхав до того часу поміщик, Шевченко був відданий в навчання до «різних живописних справ цехового майстра» Ст. Ширяєву. Молодий кріпосний художник познайомився з художниками В. М. Сошенко, А. Р. Венеціановим, К. П. Брюлловим, в. І. Григоровичем, редактором Е. П. Гребінкою, поетом Ст. А. Жуковським.

Друзі Шевченка вирішили його викупити. Енгельгардт зажадав величезну по тим часам суму – 2 500 рублів. Для викупу була влаштована лотерея з розіграшем портрета Жуковського, спеціально для цієї мети написаного Брюлловим.

У 1840 році вийшов перший збірник віршів Шевченка – «Кобзар».

Цьогорічний фестиваль «Шевченківська весна» організований Ростовської регіональної української національно-культурною автономією та Обласним будинком народної творчості.

Буде працювати художня виставка, на святковому концерті виступлять творчі колективи з народними російськими та українськими піснями, танцювальними номерами, читанням віршів.

Святкові заходи пройдуть 19 березня в Обласному будинку народної творчості (Ростов-на-Дону, пл. Карла Маркса, 5/1).

Виставка відкриється 15 годин, концерт розпочнеться о 16 годині.

Запрошуються всі бажаючі. Вхід вільний.

Большой Ростов

До перелiку