Новини

В пам'ять про видатного митця Тараса Григоровича Шевченка в області щорічно проводяться десятки заходів. Це вечори пам'яті, виставки, концерти, огляди самодіяльних творчих колективів, уроки, на яких вивчають твори великого кобзаря, в першу чергу ті, які він написав в Оренбуржжі. Кореспондент «ВО» побував на відкритті «Шевченківського березня».

Під звуки баяна звучать українські народні пісні. Так кожного відвідувача Музею історії Оренбурга зустрічають самодіяльні творчі колективи. 203 роки з дня народження Тараса Шевченка відзначають за традицією – з широтою душі.

– Завжди слідом за 8 Березня настає черговий свято – день народження Тараса Григоровича Шевченка. Для нас це життєвий орієнтир. Цій людині присвячуються вірші і твори в школах, виставки дитячих малюнків. Більшою мірою це завдяки Леоніду Наумовичу Большакову, який заклав традицію вивчення творчості великого кобзаря, – розповідає голова Оренбурзької обласної української культурно-просвітницької громадської організації ім. Т. Р. Шевченко Микола Науменко.

Діти і дорослі занурюються тут в історію і культуру України. За словами організаторів, саме такі зустрічі згуртовують братні слов'янські народи.

– Ми, старше покоління, вихований на творах Тараса Григоровича Шевченка. Багато було суперечок щодо його творчості. Але народна чутка сильніше всіх пересудів. Сьогодні непростий час. І через вивчення загальної культури братні народи знову заживуть у мирі та злагоді. Ми пов'язані багатовіковою спільною історією. Помиримося – і будемо жити разом. Якщо купка керівників на Україні намагається під впливом зовнішніх сил порвати наші багатовікові зв'язки, у них це все одно не вийде, – ділиться своїми думками голова громадської палати Оренбурзької області Олександр Костенюк.

Тарас Шевченко багато писав, будучи засланим в Оренбурзьку губернію. Всі його повісті автобіографічні. У віршах головні теми – любов і свобода. Все це визначило його долю. Тарас Шевченко – великий кобзар українського народу, став класиком світової літератури.

– Для мене подібні дні пам'яті дуже багато значать. Тут я чую рідну мову, на якій ще мій дід розмовляв. У творах Тараса Шевченка – велика спадщина, – каже Євген Мартиненко.

Після невеликої паузи перед глядачами виступають з віршами школярі та артисти. Для молодих хлопців і дівчат ніби відкривається ще одна сторінка історії рідного Оренбуржжя.

– Тут ми можемо познайомитися не просто з творчістю Тараса Григоровича, але й з багатою українською культурою. Дуже приємно, що подібні заходи відвідує чимало молоді. Ми бачимо, як люди вбирають її. Подібні заходи на регулярній основі проводимо самі, тому що дуже важливо розуміти людей іншої національності, знаходити спільну мову. Якщо зверніть увагу, ви побачите тут людей різних національностей. Але всіх нас об'єднують багато історичні, культурні зв'язки. Росіяни, українці і білоруси – взагалі один народ. І не важливо, що сьогодні ми живемо в суверенних державах. Але в розмові без праці розуміємо один одного. У нас одні і ті ж свята, традиції в побуті, слова, – каже керівник асоціації НМОО Оренбурзької області «Разом» Катерина Халаева.

Перша зустріч позаду. Організатори запрошують дітей і дорослих на інші заходи, які будуть йти протягом усього березня.

16-го числа, наприклад, в 14.00 літературно-мистецьку вітальню про життя і творчість кобзаря «З любов'ю кожна рядок» проведуть у музеї української культури і побуту культурного комплексу «Національна село».

А 23 березня о 14.00 в бібліотеці ім. Т. Р. Шевченка увазі глядачів буде представлений поетичний вечір «Співець слов'янської єдності». За традицією завершиться «Шевченківський березень» гала-концертом українських творчих колективів міст і районів області, де проживають нащадки переселенців з України. Концерт відбудеться 1 квітня в драматичному театрі ім. М. Горького в обласному центрі. Початок о 12.00.

orenburg.bezformata.ru

До перелiку