Новини

На Волині встановлено величезний пам'ятник Шевченку.

Пам'ятники Тарасові Шевченку можна знайти у всіх обласних центрах нашої країни, а також у селах і навіть за межами України. У світі існує понад 1100 монументів видатному поетові. Це чи не найбільша кількість скульптур, встановлених одній людині.

На Волині перебуває 22 об'єкти монументального мистецтва, які класифікуються як пам'ятники і бюсти, присвячені постаті видатного поета. З них два-в обласному центрі регіону. До дня народження Кобзаря «Луцький Півострів» детальніше розповідає про деяких монументах.

Найбільш відомий пам'ятник для лучан - Тарас Шевченко, який знаходиться навпроти головного корпусу Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Іронічно, що монумент Лесі Українки стоїть навпроти Волинського обласного музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка.

Taras-SHevchenko.jpg

Досить часто саме з цим пов'язують приказку «У тому Луцьку все не по-людськи». Правда, ті, хто так думають - помиляються. Приказка набагато старіший за обидві пам'ятки і має продовження: «навколо вода, а посередині біда».

Пам'ятник Великому Кобзареві, що навпроти внз відкрили 22 роки тому. Автори пам'ятника - скульптор Едгар Кунцевич і архітектори Олег Стукалов і Андрош Бідзіля. Монумент був споруджений на пожертви громадян.

В Луцьку є ще одна, менш відома, скульптура Шевченка. Вона знаходиться в мікрорайоні Вересневе на вулиці Корольова, 10. Монумент встановили в 1964 році. Вважається, що пам'ятник встановили завдяки колишньому директору цукрового заводу Михайлу Мажаре. Завдяки йому сюди привезли вже готову скульптуру Кобзаря і встановили в цьому мальовничому місці.

У Берестечку пам'ятник Шевченку встановили в центрі міста в невеликому сквері. Великий Кобзар згадував це місто у своїй творчості, зокрема у віршах «Ой чого ти почорніло ...» і в містерії «Великий льох». Крім того, вважається, що в баладі Шевченка «За байраком байрак ...» символічно відображено події Берестецької битви.

Монумент Шевченка також знаходиться у Володимирі-Волинському в парку «Слов'янський». На пам'ятнику зображено важливі для нашого часу слова Кобзаря «Борітеся - поборете! Нехай Бог вам допомагає». Монумент встановили 25 травня 1993 року. У той час в бюджеті міста не вистачило грошей, щоб добудувати пам'ятник і всі жителі міста додали хто скільки міг, щоб монумент таки поставили.

Taras-SHevchenko1.jpg

У Ковелі пам'ятник поетові досягає у висоту більше семи метрів - це найвищий у світі монумент Кобзареві. Вага скульптури - близько 20 тонн. Автори монумента - київський скульптор Володимир Шолудько (автор ідеї), скульптори Петро Подолець і Микола Король, архітектори Тетяна Мельничук та Анатолій Заворотинский. У «місті залізничників» пам'ятник поставили 22 серпня 2005 року, він знаходиться у парку імені Тараса Шевченка.

Зазначимо, що Кобзар відвідав Ковель лише одного разу - восени 1846 році в якості штатного художника у складі археографічній комісії з вивчення пам'яток. Питання встановлення монументу Шавченка в «місті залізничників» піднімали ще до часів незалежності, однак з-за значної суми, яка потрібна на встановлення «гранітної скульптури», це питання вдалося вирішити тільки за меценатської допомоги як з України, так і з-за кордону.

Taras-SHevchenko2.jpg

Ще один пам'ятник поета знаходиться в Ратному. Він знаходиться біля районної бібліотеки та відділу культури міста. Скульптуру встановили 9 березня 1993 року, це був один з перших монументів Шевченка на Волині в часи Незалежності.

Urban Look

До перелiку