Новини

Могилу Кобзаря реставровано. Першим на ній побував Президент... Ющенко

Могилу Тараса Шевченка на Чернечій горі у Каневі, де нещодавно було завершено реставраційні роботи, відвідали днями нинішні й колишні керівники держави та області.

Реставрація могили тривала з 7 липня. Наразі виконано практично усі роботи, передбачені проектом: зроблено перекладку гранітних сходів та парапетів, замінено пошкоджені блоки сходів, п’єдесталу та парапетів, перекладено майданчики тощо. На Могилі замінили трав’яний покров і встановили систему штучного зрошення. Завдяки новому обладнанню, мелодія "Заповіту" звучатиме автоматично, тільки-но люди піднімуться східцями до могили. Поліпшився і благоустрій території: нині вона повністю освітлена вночі, ведеться постійне відеоспостереження. На бронзовій плиті зі словами Тараса Шевченка "Свою Україну любіть..." розмістили й барельєфне зображення хреста.

19 вересня на реставрованій могилі поета побували віце-прем’єр-міністр України Борис Колесников та губернатор Черкащини Борис Тулуб. А незадовго перед цим могилу Кобзаря відвідала родина екс-Президента України Віктора Ющенка. Катерина Ющенко, котра 1 вересня відзначала свій ювілей, запросила найближчих друзів і родичів з Америки вклонитися праху Тараса Шевченка. Подружжя Ющенків з сином Тарасом, доньками та їхніх американських гостей в Каневі вже традиційно зустрічав екс-губернатор Черкащини Олександр Черевко з родиною. Делегація піднялася на Чернечу гору, поклала квіти до могили Кобзаря та побувала в музеї. Екскурсія завершилася оглядом будинку Івана Ядловського – так званої Шевченкової світлиці.

До перелiку