Новини

10 березня з нагоди 200-річчя з дня народження геніального українського поета, художника та громадського діяча Тараса Шевченка Перший національний покаже музичний твір "Страсті за Тарасом". Початок прямої трансляції з Національної опери України - 18:00.

"Страсті за Тарасом" – нова велика музична форма, унікальна за мелодійним даром, символічністю образів – вона міфологічна. Євген Станкович, відомий український композитор, передає слово Кобзаря як мудрий філософ і тонкий психолог, лірик і епік, пантеїст і трагік. Звернення композитора до поезії Тараса Шевченка – це приголомшлива множинність змістів сьогоднішнього часу, що поєднують минуле з майбутнім і влучають у саму серцевину нашої духовної енергетики", - повідомляє "Перший".

Унікальний музичний твір "Страсті за Тарасом" виконає Національна заслужена академічна капела України "Думка", солісти, балет та Національний симфонічний оркестр.

Телеканал зазначає, що творчість Великого Кобзаря стане однією з головних складових програмного наповнення у 2013 році. Зважаючи на те, що головним телевізійним продуктом Першого, як і для багатьох інших телеканалів, є новини, журналісти протягом року будуть залучені до створення великого циклу сюжетів, присвячених окремим сторінкам життя і творчості Шевченка. Журналісти побувають фактично в усіх великих містах і невеликих містечках, де проходило життя і навчання великого поета.

"Моринці і Кирилівка колишнього Звенигородського повіту, Київ і Санкт-Петербург… Навчання живопису у Петербурзі та звільнення з кріпацтва, дружба з Брюлловим і Жуковським та подорожі Україною, "Кирило-Мефодіївське братство" та роки в засланні, літературний геній та боротьба проти поневолення українського народу – все це стане предметом розгляду журналістів телеканалу", - сказано в повідомленні каналу.

Крім журналістів, участь у створенні Шевченківських проектів буде запропонована багатьом відомим громадським діячам. У планах Першого національного - створення роликів, в рамках яких відомі українці будуть читати свої улюблені уривки з поезій Шевченка.

Як повідомляється, буде створено два масштабних документальних фільми, присвячені маловідомим сторінкам життя Шевченка. Назва першого – "Кріпость Шевченка (Ген свободи)". Його автори розмірковують над тим, що спонукає інші народи світу досі ставити пам’ятники Великому Кобзареві, адже на сьогодні у світі налічується не менше 1,100 пам’ятників Тарасу Шевченку. Другий – це великий постановочний фільм, моделлю для якого стане документальна драма "Удивительные миры Циолковского", яка була відзнята у 2011 році і відзначається широким застосуванням комп’ютерної графіки та 3D-ефектів.

Для того, щоб популяризувати спадщину Тараса Шевченка серед дітей та молоді, Перший національний ініціює виробництво мультиплікаційного серіалу про великого поета. Цей проект розрахований на декілька років, але перші серії мультфільму наші глядачі зможуть переглянути уже влітку наступного року. Також упродовж 2013 року в ефірі Першого національного буде транслюватися серія під назвою "Невідомий Шевченко". Для їхнього виробництва телеканал має намір звернутися за допомогою до відомих науковців, зокрема, до співробітників Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України.

До перелiку