Новини

Щороку 16 вересня, у день зникнення Георгія Ґонґадзе, громадськість організовує акції його пам’яті та вшановує усіх загиблих журналістів. У Львові вечір пам’яті розпочнеться о 18.30 біля пам’ятника Тарасу Шевченку. Буде встановлено інформаційний стенд з інформацією про хід розслідування справи зникнення журналіста Гонгадзе, а також про стан свободи слова в Україні. Про це повідомили організатори.

У програмі вечора також покладання свічок біля Дерева пам’яті на проспекті Свободи та перегляд тематичних документальних фільмів.

Як і в минулі роки, акція відбудеться без будь-якої партійної та організаційної символіки. Навіть символіка на футболках чи кепках вважатиметься цинічним самопіаром на смерті загиблих.

"Виповнюється 11 років, як Георгія немає з нами. Нещодавно в суді були названі прізвища замовників убивства Гії, але подібні заяви влада може використати як спосіб «відмазати» замовників, адже прямих наказів від Кучми і Литвина Пукач не отримував. А тому очевидним є те, що «справедлива» судова система України всю провину покладе на мертвого міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, аби найбільші замовники залишилися на свободі.

Крім того, список зниклих журналістів невпинно поповнюється. Рік тому зник засновник і видавець харківської газети «Новий стиль» Василь Климентьєв. Міліція порушила справу про навмисне вбивство і прямо каже, що його вже немає в живих.

Також уперше за останні п’ять років міжнародні організації констатують значне збільшення порушень свободи слова, тиску на ЗМІ та спроб запровадити цензуру в Україні. Повертаються часи, за яких був вбитий Георгій Ґонґадзе. З’являються ті ж темники, ті ж переслідування, ті ж прослуховування", - сказано у прес-релізі.

До перелiку