Новини

9 березня виповнилося 203 роки з дня народження, мабуть, самого уславленого українського поета і художника Тараса Шевченка. Велика частина його біографії відома кожному, тому ми зібрали 10 незвичайних фактів про Кобзаря.

Факт №1

У 1973-1975 роках космічна старнция "Марінер-10" вперше близько сфотографувала Меркурій, показав сотні кратерів. У результаті один із 300 кратерів був названий в честь Тараса Григоровича. Діаметр кратера Шевченка - 137 кілометрів.

Факт №2

Шевченко часто малюють у вигляді вусатого чоловіка в шапці і кожусі. Однак історики запевняють, що під час життя в Петербурзі Кобзар був модним портретистом і непогано заробляв, а тому одягався досить модно. Зокрема, у своєму щоденнику він написав про особливе задоволення від придбання гумового плаща-макінтоша, який тоді коштував 100 рублів.

Факт№3

У віці 46 років Тарас Шевченко закохався в 20-річну працівницю Ликеру Полусмакову. Він навіть готувався до весілля, купував придане, найняв для грубуватою Лікери вчителя, щоб прищепити манери. Однак одруження так і не було. Серед причин розриву називають кілька версій: Шевченко застав дівчину в обіймах того ж вчителя або Лікеру не захотіла їхати з Шевченка до Петербурга. Не виключено, що Кобзар зрозумів, що на саме справі його любов жадібною, грубою, неохайною і заміж хотіла тільки з розрахунку.

Факт №4

Кобзар мав дружні стосунки з українським ученим Михайлом Максимовичем. Під час відвідання його в Москві познайомився з молодою дружиною Михайла — Марією. Жінка обіцяла посприяти у пошуках нареченої для поета. Між ними зав'язалися теплі стосунки, вони багато листувалися. Через дев'ять місяців у неї народився син. До цього дітей у Максимовичей не було.

Факт №5

Тарас Шевченко писав дуже безграмотно. Ось витяги з одного його листа, відправленого братові: "Брате микито треба бъ тобі погавкати та я не сырдытый. Не хай буде так як робиця.... За цилуй старого діда івана за мене, і поклонысь всій ридни нашій яка є... Скажи іванови Федерци не хай винъ до мене напиши лист окроме. — та тилько не по московському, а то і читать не буду — Кланяйся йому. Залишайся здорова — Твій брат тарасъ Шевченка".

Факт №6

Кобзар пристрастився до алкоголю ще в молодості. Він зі своїми приятелями навіть організував алкогольне товариство "мочемордия", на регулярних засіданнях якого обирався голова "його всепьянейшество". Під час засідань пили ром, настоянки та наливки, ведучи розмови "про життя" і мріяли про свободу і світле майбутнє.

Факт №7

Основне освіти Тараса - два роки навчання в церковно-приходській школі. При цьому багатьма своїми знаннями майбутній письменник був зобов'язаний першої віленської красуні, баронесі Софії Григорівні Енгельгардт. Вона вчила хлопчика говорити по-польськи і по-французьки. Проте все ж основні знання мов Тарас отримав від тамтешніх лакеїв.

Факт №8

Спочатку в метриці Тараса було вказано лише ім'я його матері — Агафія. Майже відразу після пологів фортечна померла, і в документах дитини з'явилися вже зовсім інші записи, за якими його батьком був вказаний кріпак Григорій Іванович Шевченко. Цікаво те, що перед самим народженням дитини Григорій з дружиною переїхали в село Кирилівка, а коли Тарасові виповнилося два роки, родина знову повернулася в село Моринці. На думку істориків, загадкове переміщення сім'ї Шевченка можна пояснити тим, що таким чином була збережена таємниця порочний зв'язок пана з кріпосної дівкою.

Факт №9

У 1838 році Брюллов написав портрет Жуковського і продав його за 2500 рублів. За ці гроші було викуплено тараса Шевченка. Отримавши свободу, Тарас Григорович вступив в Академію мистецтв.

Факт №10

У свій останній день народження Тарас Шевченко у розмові з близьким другом художником Григорієм Честахівським висловив бажання, щоб у разі смерті його поховали в рідному Каневі. Вранці 10 березня в Петербурзі Тараса Григоровича не стало. Через два роки поета перепоховали в Каневі.

kp.ua

До перелiку